Mięso

Transglutaminaza to naturalny enzym, występujący w tkankach zwierzęcych, w roślinach i mikroorganizmach. Katalizuje reakcję tworzenia się wiązań białek i aminokwasów Dzięki SAPRONA TEXTURE S mięso i przetwory wędliniarskie uzyskują doskonałą teksturę i trwałą jędrność. Pomaga zminimalizować odchylenia jakościowe produktu gotowego, które powstaje w wyniku użycia różnej jakości materiału bazowego (mięso PSE, ASE, RSE, mięso niższych klas, mięso o niższym PH). W zależności od produktu i indywidualnej receptury można obniżyć lub wyeliminować użycie innych dodatków funkcjonalnych, takich jak karageny, białka mleczne, soję czy fosforany. SAPRONA TEXTURE S poprawia strukturę mięsa, minimalizuje ubytki podczas obróbki cieplnej oraz straty przy porcjowaniu. Nasze mieszanki funkcjonalne nie wymagają składania deklaracji o maksymalnym zastosowaniu.

 

steki wołowe 2